O rybách a o postních krmiech tuto se píše
Bobrový ocas takto stroj
Najprv[ef]Najprv] Naip[181]seříznuto s okrajem jej čistě opař, i nohy, potom jej vař v vodě a osol […]text doplněný editorem,[182]seříznuto s okrajem jíchu naň pak takto udělaj: Vezmi vína řečského pře…[183]torzovité slovo je a vypeř čistě, daj je do[eg]do] d[184]seříznuto s okrajem moždieře, přidaj k němu topénku[eh]topénku] t…penku[185]seříznuto s okrajem nebo co potřebie bude[ei]bude] bu z bielého chleba, tluc dobře[ej]dobře] dobr, seříznuto[186]s okrajem potom, když utlučeš, rozpusť dobrým vínem a protáhni skrze sítko, dajž tu jíchu do kotlíka nebo do hrnce, vklaď ten ocas, zřeže[187]slovo přepisováno jeho[ek]jeho] ge[188]seříznuto s okrajem na kusy, do té jíchy a přislaď, [44v]číslo strany rukopisuokořeň zázvorem, hřebíčky, květem a šafránem. A daj do jíchy řezaných mandluo a řečského vína, daj na oheň a zvař.
Šišky nebo klobásy kaprové
Vezmi kapruo, kolik chceš, ostruž je a maso sřež s kostí a zsekaj dobře. A což ho na kostech zuostane, zastav čisté vody do kotlíka, a když zevře, vklaď tam ty kosti, ať obevrú. Potom je vybeř šufanem a sbeř s nich maso a přidaj je k tomu syrovému a všecko spolu dobře usekaj, dajž do něho mandluo řezaných a řečského vína a zelené [45r]číslo strany rukopisupetružele, okořeň to maso pepřem, zázvorem a šafránem[el]šafránem] Sſaffra[189]seříznuto s okrajem. A osoliti nezapomínaj[em]nezapomínaj] nezapomienag. Dělaj[en]Dělaj] Diel[190]seříznuto s okrajem potom z toho masa šišky podélné[eo]podélné] delne[191]seříznuto s okrajem mezi dvěma […]text doplněný editorem[192]seříznuto s okrajem anebo jak kto chce, prziſ…[193]torzovité slovo tu jíchu, v kteréž s kosti …zoval[194]torzovité slovo na oheň, prvé ji skrze[ep]skrze] ſkr[195]seříznuto s okrajem sítko procedě, a když bude zvierati, dávaj ty šišky do nie, ať vrú dobře, a když[eq]když] kd[196]seříznuto s okrajem uvrú, oceď je a zřež na k…[197]torzovité slovo. A ty kosti, s kterýchž s maso sebral, daj do moždieře a tluc, přidada topénku z bielého [chleba]text doplněný editorem a petruželného kořenie[er]kořenie] kořenie[198]seříznuto s okrajem. A když dobře utlučeš, […]text doplněný editorem[199]seříznuto s okrajem [45v]číslo strany rukopisurozpusť tú jíchú, v kteréž s[200]následuje škrtnuté: „kosti“ otužoval klobásy, protáhni skrze sítko nebo čistý šat, okořeň ji pepřem, šafránem a zázvorem, daj na oheň[es]oheň] oheniem v kotlíku nebo v hrnci a zvař dobře.
Klobásy[et]Klobásy] lobaſy[201]seříznuto s okrajem kaprové
Sřež maso s kostí doluo, usekaj je drobně, daj do něho řezaných mandluo a řeckého vína, petružele zelené, okořeň je tak, jako se napřed píše, nadělaj sobě z šindelu okrouhlých[eu]okrouhlých] okrahulych nedlúhých rožníkuo, oblepuj okolo tiem masem netlustě, aby se propéci mohlo, vezmiž